AKTUÁLIS


Finomhangolt nívó: A Petrányi Pince

Hordómintázni indultunk a Petrányi Pincéhez, de szokás szerint hosszú beszélgetés lett belőle, amit érdemes mindenképpen megosztani, példaértékű ugyanis az a hozzáállás, amit a pincészet tanúsított a leállás idején. Új szereplőt is köszönthettünk, hiszen Petrányi Piroska és Petrányi István mellett az új sommelier, Tüske Gyöngyi is csatlakozott hozzánk.
Írta: Bányai Gábor Botond


Remekül indult az év a Petrányi Borteraszon, hiszen soha annyi vendég nem volt télen, mint ebben az évben, és nagy reményeik voltak a tavaszra, hiszen éppen most állt össze úgy az egész rendszer, hogy arra igazán alapozni lehetett. Éppen ezért kerek szemekkel fogadták a verdiktet, viszont nagyon gyorsan reagáltak: Szinte azon nyomban a zárás mellett döntöttek, mert akkor még nem lehetett tudni, milyen terjedésű lesz a járvány, féltették a kollégák egészségét.




A zárással egy időben ugyanakkor megjelent az igény a házhoz szállításra, amit nagy lelkesedéssel kezdtek meg, hiszen mind a helyi (csopaki, füredi), mind a leköltöző vendégeik felé így tudott kiépülni egy még szorosabb bizalom. Hetente váltottak étlapot, megkezdték a kovászos kenyerek, kalácsok sütését, ami elképesztően népszerűvé tette őket a környéken. A kiszállítási szolgáltatás ellenére sokan a kapuban ácsorogva vártak a sorukra, hiszen ez is egy kimozdulási lehetőség volt… A vásárlók egy része még arra is képes volt, hogy a szemközti réten piknikezve fogyassza el a fogásokat – Petrányiék pedig hamar megkezdték a takarók és egyéb piknik kellékek kölcsönadását. A helyzethez mérten vidám, összetartozós, jóérzetű hangulat lengte körül a pincészetet.

Mindemellett minden szabályt betartottak, tesztelték a kollégákat, nagyon komolyan vették az előírásokat, a csapat relatív összezártsága pedig még inkább építette az egyébként is jó szellemet. Az óvatosság és mértéktartás jellemezte őket az újranyitásban is. Nem az első lehetséges pillanatban, hanem csak Pünkösdre tárták ki a kapukat, pedig a vendégek szinte már szó szerint rázták a rácsot… A nyitás napján aztán megrohanták őket, és ez tart azóta is, mire e sorok megjelennek már hetente csak egy napon, kedden van zárva Petrányi Borterasz.

Külön hangsúlyt fektettek tavasszal a webshopos értékesítésre is, amellyel másik fogyasztói szegmenst sikerült megtalálni, azokat is akik a pincével eddig személyesen soha kapcsolatba nem kerültek.
A csapat tavasszal bővült, Szántó Zoltántól vette át a stafétát Tüske Gyöngyi, aki korábban a Wine&U borbárban dolgozott, valamint borszakíró is kedvenc boros laptársunkban. A közvetlen értékesítés és a borkóstolók, vezetések (pincetúra helyett idéntől dűlőtúra képében), valamint a marketing egy nagyobb szelete jelentik feladatát, és Piroska elmondása szerint gyakorlatilag pár nap alatt tanulta meg a pincészet minden múltbéli tevékenységét, a szőlőterületeket és a borokat, fejből tud minden aktuális tételt,legyen az még tartályban vagy hordóban.

A hordóminta kóstoló (is) komoly tanulságokkal szolgált a pincészet munkájával kapcsolatban. Bakó Ambrusnak ugye ez már a harmadik éve Petrányiéknál, és a vele megkezdett tudatos lépések nagyon látszanak a borokon. Ambrussal még egy szintet léptünk – mondja Petrányi István, amiben persze segített az elképesztő 2019-es évjárat is. A sorok írója számára a furmint jelentette a csúcsot, ami akkor épp palackozás előtt állt, de e sorok megjelenésekor már piacon is lesz. A bor annak a vonulatnak az eddig megismert egyik legjobb példája, amely azt mutatja, hogy ez a fajta egészen különleges, különösen gyümölcsös, de a visszafogott termőhelyi jelleget nagyon szépen megmutató bor tud lenni – sok esetben sokkal barátságosabb formában, mint legismertebb borvidékünkön.




Ambrus rohamléptékkel teszi magévá a termőhelyet, az egyes fajtákat és azok helyi speciális helyi tulajdonságait, és bár egyelőre csak kisebb technológiai fejlesztésekre van lehetősége, de a szüreti időpontok megtalálása, ezen keresztül a tételek egyensúlya sokkal precízebb képet mutat. Petrányi István – tapasztalt üzletemberként – egyébként is alaposan megfontol minden beruházást: a kicsi szép koncepció, amit az első pillanattól képviselnek, az alacsony palackszám, a helyi értékesítés és a korlátozottan széles disztribúció mellett ez valóban egy érthető hozzáállás. Csopakon egyébként is már komoly probléma a terjeszkedési korlát, hiszen éppen a borászatok kivételes munkájának köszönhetően a Balaton Rózsadombjává vált a település, a csillagos eget ostromló területárakkal. Petrányi István pedig a saját szőlőben hisz, így a felvásárlás csak egyedi alkalmak esetében opció. Ilyen apropó a Harmatcsepp (gyöngyöző) és a rozé alapanyaga, amelyek annyira népszerűek lettek a vendégek körében, de a környékbeli vendéglátásban is, hogy egyes esetekben csak így lehet kielégíteni az igényeket.

Végezetül engedélyt kaptunk egy titokzatos új fajtáról szóló információ kikotyogására: Tavaly, Ausztriából az oltás hajnalán megszedett és elhozott csapokkal átoltották a terasz előtti cabernet sauvignont egy másik kékszőlő fajtára, mégpedig malbec-re. Már idén elképesztő növekedést mutat, 90%-os eredést, és Petrányi István már idén három hordónyi bort vár belőle.Már alig várjuk, hogy kóstoljuk…

A Petrányi Pince 2019-es hordómintái:

Furmint 2019
Töltésre összeállított tartályminta. Világos citromsárga megjelenés, közepesen élénk, de a fajtajelleget és a gyümölcsöket nagyon szépen megmutató illat, amelyet telt és csábító. Finom virágosság, friss lendület, érdekes gyógynövények. Szájban ragyogó savkészlet mellett roppanós, friss, üde gyümölcsösség, amely így együtt egy nagyon szép egységet hoz létre. A legvégén megjelenik a sós mineralitás is. Szuper! *****

Syrah Siller 2019
Töltésre összeállított tartályminta. Tankönyvi siller szín, pirosbor. Illata a rozé és a vörösbor határán van, egyszerre megvan benne az érett eper és a vörösáfonyás, feketecseresznyés, édesfűszeres jegyek. Szilvásgombóc. Kóstolva gyümölcsbombát kapunk, savai selymesek, tanninja nincs, a bor ragyogóan iható. Érdemes kifejezetten hidegen inni. ****++

Syrah 2019
Használt kishordó. Intenzív rubin színvilág lilás széllel, fekete maggal. Illata áradóan gyümölcsös, sűrű meggy, szeder, feketeáfonya, valamint keleti fűszerek kosara. A fajtajegy csak érintésnyileg mutatkozik. Szájban ugyanez a buja meggy és szeder mutatkozik, savszerkezete lendületes, tanninja puha és finom, a hordóhatás nagyon kulturált. Izgalmas zöldfűszerek.Fiatalos, de már megközelíthető bor. *****-

Merlot-Kékfrankos 2019
Használt kishordó, Derű alapanyag. Közepesnél mélyebb rubin színvilág lilás széllel. Illata gazdag feketebogyósokat mutat, meggyet és szedret, valamint egy kis parfümöt, egy kis hordóvaníliát, egy kis erdőillatot. Remek savakat, finom tanninokat és tökéletes arányokat kapunk, teste közepesnél nagyobb, a gyümölcs ugyanaz, a fűszer kicsit borsba fordul. Fiatal, de már akár iható is. *****-




« Vissza az előző oldalra

BORIGO ONLINE - Minden jog fenntartva 2021
AKTUÁLIS


Finomhangolt nívó: A Petrányi Pince

Hordómintázni indultunk a Petrányi Pincéhez, de szokás szerint hosszú beszélgetés lett belőle, amit érdemes mindenképpen megosztani, példaértékű ugyanis az a hozzáállás, amit a pincészet tanúsított a leállás idején. Új szereplőt is köszönthettünk, hiszen Petrányi Piroska és Petrányi István mellett az új sommelier, Tüske Gyöngyi is csatlakozott hozzánk.
Írta: Bányai Gábor Botond


Remekül indult az év a Petrányi Borteraszon, hiszen soha annyi vendég nem volt télen, mint ebben az évben, és nagy reményeik voltak a tavaszra, hiszen éppen most állt össze úgy az egész rendszer, hogy arra igazán alapozni lehetett. Éppen ezért kerek szemekkel fogadták a verdiktet, viszont nagyon gyorsan reagáltak: Szinte azon nyomban a zárás mellett döntöttek, mert akkor még nem lehetett tudni, milyen terjedésű lesz a járvány, féltették a kollégák egészségét.




A zárással egy időben ugyanakkor megjelent az igény a házhoz szállításra, amit nagy lelkesedéssel kezdtek meg, hiszen mind a helyi (csopaki, füredi), mind a leköltöző vendégeik felé így tudott kiépülni egy még szorosabb bizalom. Hetente váltottak étlapot, megkezdték a kovászos kenyerek, kalácsok sütését, ami elképesztően népszerűvé tette őket a környéken. A kiszállítási szolgáltatás ellenére sokan a kapuban ácsorogva vártak a sorukra, hiszen ez is egy kimozdulási lehetőség volt… A vásárlók egy része még arra is képes volt, hogy a szemközti réten piknikezve fogyassza el a fogásokat – Petrányiék pedig hamar megkezdték a takarók és egyéb piknik kellékek kölcsönadását. A helyzethez mérten vidám, összetartozós, jóérzetű hangulat lengte körül a pincészetet.

Mindemellett minden szabályt betartottak, tesztelték a kollégákat, nagyon komolyan vették az előírásokat, a csapat relatív összezártsága pedig még inkább építette az egyébként is jó szellemet. Az óvatosság és mértéktartás jellemezte őket az újranyitásban is. Nem az első lehetséges pillanatban, hanem csak Pünkösdre tárták ki a kapukat, pedig a vendégek szinte már szó szerint rázták a rácsot… A nyitás napján aztán megrohanták őket, és ez tart azóta is, mire e sorok megjelennek már hetente csak egy napon, kedden van zárva Petrányi Borterasz.

Külön hangsúlyt fektettek tavasszal a webshopos értékesítésre is, amellyel másik fogyasztói szegmenst sikerült megtalálni, azokat is akik a pincével eddig személyesen soha kapcsolatba nem kerültek.
A csapat tavasszal bővült, Szántó Zoltántól vette át a stafétát Tüske Gyöngyi, aki korábban a Wine&U borbárban dolgozott, valamint borszakíró is kedvenc boros laptársunkban. A közvetlen értékesítés és a borkóstolók, vezetések (pincetúra helyett idéntől dűlőtúra képében), valamint a marketing egy nagyobb szelete jelentik feladatát, és Piroska elmondása szerint gyakorlatilag pár nap alatt tanulta meg a pincészet minden múltbéli tevékenységét, a szőlőterületeket és a borokat, fejből tud minden aktuális tételt,legyen az még tartályban vagy hordóban.

A hordóminta kóstoló (is) komoly tanulságokkal szolgált a pincészet munkájával kapcsolatban. Bakó Ambrusnak ugye ez már a harmadik éve Petrányiéknál, és a vele megkezdett tudatos lépések nagyon látszanak a borokon. Ambrussal még egy szintet léptünk – mondja Petrányi István, amiben persze segített az elképesztő 2019-es évjárat is. A sorok írója számára a furmint jelentette a csúcsot, ami akkor épp palackozás előtt állt, de e sorok megjelenésekor már piacon is lesz. A bor annak a vonulatnak az eddig megismert egyik legjobb példája, amely azt mutatja, hogy ez a fajta egészen különleges, különösen gyümölcsös, de a visszafogott termőhelyi jelleget nagyon szépen megmutató bor tud lenni – sok esetben sokkal barátságosabb formában, mint legismertebb borvidékünkön.




Ambrus rohamléptékkel teszi magévá a termőhelyet, az egyes fajtákat és azok helyi speciális helyi tulajdonságait, és bár egyelőre csak kisebb technológiai fejlesztésekre van lehetősége, de a szüreti időpontok megtalálása, ezen keresztül a tételek egyensúlya sokkal precízebb képet mutat. Petrányi István – tapasztalt üzletemberként – egyébként is alaposan megfontol minden beruházást: a kicsi szép koncepció, amit az első pillanattól képviselnek, az alacsony palackszám, a helyi értékesítés és a korlátozottan széles disztribúció mellett ez valóban egy érthető hozzáállás. Csopakon egyébként is már komoly probléma a terjeszkedési korlát, hiszen éppen a borászatok kivételes munkájának köszönhetően a Balaton Rózsadombjává vált a település, a csillagos eget ostromló területárakkal. Petrányi István pedig a saját szőlőben hisz, így a felvásárlás csak egyedi alkalmak esetében opció. Ilyen apropó a Harmatcsepp (gyöngyöző) és a rozé alapanyaga, amelyek annyira népszerűek lettek a vendégek körében, de a környékbeli vendéglátásban is, hogy egyes esetekben csak így lehet kielégíteni az igényeket.

Végezetül engedélyt kaptunk egy titokzatos új fajtáról szóló információ kikotyogására: Tavaly, Ausztriából az oltás hajnalán megszedett és elhozott csapokkal átoltották a terasz előtti cabernet sauvignont egy másik kékszőlő fajtára, mégpedig malbec-re. Már idén elképesztő növekedést mutat, 90%-os eredést, és Petrányi István már idén három hordónyi bort vár belőle.Már alig várjuk, hogy kóstoljuk…

A Petrányi Pince 2019-es hordómintái:

Furmint 2019
Töltésre összeállított tartályminta. Világos citromsárga megjelenés, közepesen élénk, de a fajtajelleget és a gyümölcsöket nagyon szépen megmutató illat, amelyet telt és csábító. Finom virágosság, friss lendület, érdekes gyógynövények. Szájban ragyogó savkészlet mellett roppanós, friss, üde gyümölcsösség, amely így együtt egy nagyon szép egységet hoz létre. A legvégén megjelenik a sós mineralitás is. Szuper! *****

Syrah Siller 2019
Töltésre összeállított tartályminta. Tankönyvi siller szín, pirosbor. Illata a rozé és a vörösbor határán van, egyszerre megvan benne az érett eper és a vörösáfonyás, feketecseresznyés, édesfűszeres jegyek. Szilvásgombóc. Kóstolva gyümölcsbombát kapunk, savai selymesek, tanninja nincs, a bor ragyogóan iható. Érdemes kifejezetten hidegen inni. ****++

Syrah 2019
Használt kishordó. Intenzív rubin színvilág lilás széllel, fekete maggal. Illata áradóan gyümölcsös, sűrű meggy, szeder, feketeáfonya, valamint keleti fűszerek kosara. A fajtajegy csak érintésnyileg mutatkozik. Szájban ugyanez a buja meggy és szeder mutatkozik, savszerkezete lendületes, tanninja puha és finom, a hordóhatás nagyon kulturált. Izgalmas zöldfűszerek.Fiatalos, de már megközelíthető bor. *****-

Merlot-Kékfrankos 2019
Használt kishordó, Derű alapanyag. Közepesnél mélyebb rubin színvilág lilás széllel. Illata gazdag feketebogyósokat mutat, meggyet és szedret, valamint egy kis parfümöt, egy kis hordóvaníliát, egy kis erdőillatot. Remek savakat, finom tanninokat és tökéletes arányokat kapunk, teste közepesnél nagyobb, a gyümölcs ugyanaz, a fűszer kicsit borsba fordul. Fiatal, de már akár iható is. *****-




« Vissza az előző oldalra